College: Van Eva tot Anne

Zaterdag 27 mei 13:00 – 14:00 uur
LUX zaal 4
Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
€ 5,-

Je kunt ook een combinatieticket kopen voor de film Een vrouw als Eva en het college. Een combiticket kost €12,-

College: Van Eva tot Anne. De opbrengst van LHBTQIA+ representatie in Nederlandse media 
Wie onzichtbaar is, is kwetsbaar. Als we je niet zien, geeft dat de boodschap dat je er niet mag zijn.

Neem nou de lesbische vrouw. Een Vrouw Als Eva (1979) was één van de eerste Nederlandse films over een vrouw die verliefd wordt op een vrouw. De film werd door sommige critici ontvangen als ‘feministisch pamflet’. Ruim 40 jaar later is een lesbische vrouw in de hoofdrol geen uitzondering meer. Anne+ (2021) bijvoorbeeld is wereldwijd op Netflix te zien voor een breed publiek.

Representatie is een belangrijk onderwerp voor hedendaagse activisten. Dat is terecht, want representaties geven vorm hoe we over de wereld denken en welke plek we zelf in die wereld hebben. Ze versterken onze opvattingen, of veranderen die juist. In dit het college ‘Van Eva tot Anne’ laat Linda Duits aan de hand van beelden zien dat LHBTQIA+ representatie belangrijk is voor de emancipatie van deze groepen.

Wie is Linda?
Dr. Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in gender en seksualiteit. Ze is geïnteresseerd in het samenspel tussen media, betekenis en identiteit. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Instituut voor Cultuuronderzoek van de Universiteit Utrecht. Daarnaast geeft ze les in Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Duits maakt de podcasts ‘Onder Mediadoctoren’ en ‘Geeky Dingen’, en publiceert regelmatig in media als Het Parool en NRC Handelsblad. Van haar hand verschenen onder andere ‘Eindelijk weten wat seks is’ en ‘Dolle mythes: feminisme toen en nu’. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek over plezier.

BESTEL JE TICKETS HIER