Debat: Sien we wakker

Zaterdag 27 mei 20:00 – 21:30 uur
LUX zaal 6
Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
€ 5,- (inclusief één consumptie)

Het begrip ‘woke’ staat onder druk. Het wordt vergeleken met een grabbelton van ‘bewuste kreten’ en wordt uitvoerig besproken in de media en ontleedt door wetenschappers en filosofen. Hoewel de term juist de wereld in is gekomen om een gesprek open te breken en mensen wakker te schudden vanuit de blik van gemarginaliseerde groepen, lijkt ‘woke’ juist het tegenovergestelde te bereiken. Het is onderdeel geworden van een polariserende trend in onze samenleving. Wanneer wordt bewustzijn overbewustzijn? Of is het juist hard nodig dat we een nieuwe taal aanleren?

Sien we wakker
Tijdens Sien we wakker interviewen we politicoloog en auteur Mounir Samuel over zijn boek ‘Je mag ook niets meer zeggen’ – Dé blauwdruk voor een inclusieve, veilige en toegankelijke taal voor iedereen. We onderzoeken hoe we het gesprek openhouden zonder elkaar uit het oog te verliezen.  

Kom luisteren, meepraten en ontmoeten.

‘Woke’ is een term die dateert uit de jaren 1930 waar de Afro-Amerikaanse gemeenschap de term ‘stay woke’ gebruikte om elkaar te attenderen op de blinde vlekken van racisme in de Verenigde Staten. Het meest bekend werd de term met de introductie van de Black Lives Matter beweging. Inmiddels is de term gemeengoed geworden voor het aankaarten van sociaal onrecht en gevoeligheden.

BESTEL JE TICKETS HIER

Bij Sien is wakker is een gebarentolk aanwezig. Het vriendelijke verzoek aan mensen die hier gebruik van maken om links vooraan in de zaal plaats te nemen.

Wie is Mounir?
Mounir Samuel (1989) is politicoloog, meervoudig bekroond journalist, theatermaker, cultureel ondernemer en auteur van dertien fictie en non-fictie boeken zoals zoals Jona zonder Walvis: een profetie voor Nederland. Dit jaar verscheen zijn nieuwste boek Je mag ook niets meer zeggen: een nieuwe taal voor een nieuwe tijd. Winq magazine bekroonde Mounir tot change maker of the decade.