Film: El Houb

Zondag 28 mei 19:00 – 21:15 uur
LUX zaal 4
English subtitels, Aftertalk will be in Dutch
Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
€ 10,-

Wanneer de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader wordt betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op. Karim beseft zich dat hij zijn familie moet confronteren om de oorverdovende stilte te doorbreken. Maar om echt geaccepteerd te worden, moet hij eerst in het reine komen met zijn eigen gevoelens.

‘El Houb’ (de liefde) is het aangrijpende én geestige regiedebuut van de Rotterdamse regisseur Shariff Nasr. Het is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

English

When the Moroccan-Dutch Karim is caught with a man by his father he rushes home to talk about it. But how do you talk about the elephant in the room within a family that by definition avoids sensitive subjects? The difficult days that follow evoke beautiful and poignant memories. Karim realizes he must confront his family to break the deafening silence. But to be truly accepted, he must first come to terms with his own feelings.

El Houb (Love) is the poignant and witty directorial debut by Rotterdam director Shariff Nasr. It is the first feature film that discusses the sensitivity surrounding coming-out in the Dutch-Moroccan community.

Nagesprek met Fahd Larhzaoui
Na afloop van de film gaat journalist Menno Sedee in gesprek met hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui over zijn persoonlijke ervaringen en perspectief: hoe was het voor hem om uit de kast te komen als Marokkaans-Nederlander? Waar kwam zijn motivatie vandaan voor zijn rol in El Houb? Hoe was het maakproces en de totstandkoming van deze film?

Fahd Larhzaoui begon zijn carrière in het theater en maakte indruk met zijn solovoorstelling Schijn (2014), over zijn coming-out, en Shirt Uit, Fahd! (2019), over zijn ervaringen in het gayscene. Fahd speelde rollen in meerdere televisieseries zoals Flikken Rotterdam, Moordvrouw seizoen 7, Papadag 2 en films als Meskina, Rabat en Mijn vader is een vliegtuig. 

Menno Sedee is journalist bij oa NRC, waar hij vooral schrijft over seksualiteit en gender, identiteit en emancipatie. Hij werd begin dit jaar uitgeroepen tot ‘Meesterverteller’ van 2022 met zijn verhaal over een homostel in Amsterdam dat dreigbrieven door de brievenbus kreeg.

BESTEL JE TICKETS HIER

Regie: Shariff Nasr
Cast: Fahd Larhzaoui, Lubna Azabal en Slimane Dazi
Duur: 102 minuten
Taal: Arabisch, Nederlands en Engels
Ondertiteling: Engels
Genre: Drama
Land: Nederland
Jaar: 2022