Film: Met Zonder Ballen

Zondag 28 mei 17:00 – 18:35 uur
LUX zaal 4
English subtitels, Aftertalk is Dutch spoken
Mariënburg 38 – 39, Nijmegen
€ 10,-

Openhartig portret van een transzoon en zijn moeder over de zoektocht naar gender en identiteit en de reactie daarop als ouder. Een ontroerende en hilarisch eerlijke film, gebaseerd op de gelijknamige theatervoorstelling.

In ‘Met Zonder Ballen’ zien we een kind dat zijn weg steeds meer vindt en een moeder in verwarring, doordat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Met ruimte voor misverstanden, zorgen en clichés geeft deze film een liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie. De film toont de impact die ‘worden wie je bent’ heeft op een gezin en gaat tegelijkertijd over universele thema’s als opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten.

Zoon Flip Zonne Zuijderland (1998) is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). Moeder Inez Derksen (1967) is artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR).

English

Candid portrait of a trans son and his mother about the search for gender and identity and the response to this as a parent. A moving and hilariously honest film, based on the theatre performance with the same title.

In ‘Met Zonder Ballen’ we watch a child that finds its way more and more and a mother in confusion because she can barely keep up with his pace. With room for misunderstandings, concerns and clichés, this film offers a loving insight into the reality of a child in transition. The film shows the impact that ‘becoming who you are’ has on a family while at the same time dealing with universal themes such as growing up, coming of age and the art of parenting and letting go.

Son Flip Zonne Zuijderland (1998) is a filmmaker (Selfmade Man) and actor (ANNE+, Goodbye Stranger). Mother Inez Derksen (1967) is the artistic director of theater company Het Laagland (including PIPPIPOWERRRRR).

Nagesprek met Mathisse en Evelien Mulder 

Na afloop van de film gaat Queer Lifestyle Coach Suus te Braak in gesprek met Mathisse en hun zus Evelien. Mathisse begon 5 jaar geleden aan hun transitie. In het nagesprek gaan ze in op de film, maar vertellen ze ook meer over hun eigen ervaringen en perspectief. Hoe hebben Evelien en Mathisse de transitie ervaren binnen hun gezin? Hoe waren de reacties op de zoektocht naar gender en identiteit? En wat kunnen wij daarvan leren? 

Mathisse Mulder (die/hun, 1993) en hun zus Evelien Mulder (zij/haar, 1992) zijn binnen hetzelfde gezin opgegroeid in de omgeving ’s Hertogenbosch. Mathisse begon in 2018 aan hun transitie en volgde daarbij als één van de eersten in Nederland een niet-binair traject. In het dagelijks leven werkt die als manager in de IT en als educator bij LGBTQIA+ organisatie Out fort he Win. Evelien leidt leerkrachten op en werkt met dove en slechthorende kinderen. Mathisse en Evelien delen een liefde voor drag, tweestemmig zingen en ze communiceren via memes.  

Suus te Braak is gespecialiseerd in het werken met de LHBTIQ+ doelgroep. Suus is oprichter van Hizzfit, een Queer Lifestyle Coachingbedrijf dat sport en vitaliteitscoaching biedt aan mensen die zich als queer of transgender/non-binair identificeren en zich niet thuisvoelen in het normatieve sport en coachingsaanbod. 

BESTEL JE TICKETS HIER 

Regie: Luca Meisters
Cast: Flip Zonne Zuijderland en Inez Derksen
Duur: 65 minuten
Taal: Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
Land: Nederland
Jaar: 2023